Od  razglasitve izidov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, na katerem se je velika večina volivcev izrekla za samostojnost. Izidi so bili uradno razglašeni tri dni po plebiscitu in 26. december tako obeležujemo kot državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti. V državnem zboru so ga v petek počastili s slavnostno sejo, temu pa je sledila osrednja državna slovesnost v Cankarjevem domu.
Republiška skupščina je sprejela zakon, ki je določal, da bo plebiscit 23. decembra 1990 in da mora biti njegova odločitev v primeru pozitivnega izida uresničena v šestih mesecih. Na plebiscitarno vprašanje “Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” je od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, tj. 88,5 odstotka vseh volivcev.
25. junija 1991 je republiška skupščina postavila formalni temelj slovenski samostojnosti
Po zakonu o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije je morala republiška skupščina v šestih mesecih od dneva razglasitve plebiscitarne odločitve sprejeti ustavne in druge akte in ukrepe, potrebne za osamosvojitev. Tako je 25. junija 1991 uzakonila Temeljno ustavno listino o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije ter Deklaracijo o neodvisnosti in tako postavila formalni temelj slovenski samostojnosti. Dan kasneje, 26. junija, je bila suverena slovenska država slovesno razglašena, s čimer so se končala prizadevanja za njeno samostojnost.
Danes nas je obiskal tudi božiček, ki je učence tudi obdaril. Učenci so pripravili želje, katere želijo uresničiti v letu 2018.

(Skupno 59 obiskov, današnjih obiskov 1)