NARAVOSLOVNO-TEHNIŠKI DAN

3. 10. 2023 so učenci od 6.-8. razreda obiskali Vodomčev gaj in Tehniški muzej Bistra.

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili proti Vodomčevemu gaju. Kljub meglenemu začetku dneva je kaj kmalu posijalo sonce in narisalo nasmehe na naše obraze.

Po naravoslovni učni poti smo spoznavali različna življenjska okolja in tipične predstavnike živali, rastlin, doživljali naravo z vsemi čutili, spoznali delo profesionalnega obročkovalca ptic in seveda krepili medsebojne odnose in naš odnos do narave. Najbolj se nam je zagotovo vtisnilo v spomin doživetje, ko smo držali ptico na dlani. Imeli smo srečo, saj sta se v tem času ujela v mrežo kar dva vodomca.

Nato smo se odpravili v Tehniški muzej Bistra. Tam smo se preizkusili v ročnih spretnostih-izdelovanju letala in kalejdoskopa. Sledil je še voden ogled muzeja, kjer smo spoznavali kulturno-tehnično dediščino, se navduševali nad starimi avtomobili, predmeti, spoznali različne vrste dreves.

Dan je mineval v sproščenem vzdušju. Proti večeru smo se polni vtisov vrnili pred našo OŠ Sveti Tomaž.

Nekaj misli o dnevu dejavnosti učencev/učenk. Všeč mi je bilo …

  • Muzej avtomobilov in obročkanje ptic. Spoznal sem novo vrsto ptice-vodomca. (A. P.)
  • Vodomec mi je bil zelo všeč, ker je bil lepe modre barve in tudi ostale ptice. Zelo zanimivi so bili tudi lokvanji. In narava je bila čudovita … (M. Ž.)
  • Lepo je bilo videti vodomca in da smo lahko te ptice držali in jih spustili. Všeč mi je bilo, ko smo se po ribniku peljali s splavom in tudi muzej z lesom in živalmi je bil zanimiv. (S. V.)
  • Da so vse dobro razložili. Veliko sem se naučila o živalih. (J. B.)
  • V Vodomčevem gaju. Bili so zanimivi ribniki, opazovalnice, splav, mreže v katere se ujamejo ptice, da jih lahko obročkajo. Na tablah smo lahko prebrali veliko zanimivosti. V muzeju smo si ogledali stara motorna kolesa, traktorje in avtomobile. (R. H.)
  • Včeraj je bil zelo zabaven dan. Nekateri smo si izdelali letala, nekateri so bolj uživali v naravi, nekateri pa v muzeju z avtomobili. (Ž. P.)
  • Da smo bili v naravi, videli lokvanje, ptice in še veliko drugega. Naučila sem se veliko novega o pticah, obročkanju. Še najbolj všeč pa mi je bilo, da smo lahko ptice tudi prijeli v roke in jih nato izpustili. V muzeju smo si naredili letalo iz lesa. (G. V.)                                                                                                        In še nekaj fotografskih utrinkov …
(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)