Dan slovenske hrane (uradno razglašen s strani Vlade Republike Slovenije) in projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, se vsako leto izvaja tretji petek v mesecu novembru. Letos je obeleževanje potekalo v petek, 17. novembra.

Tudi letos smo na ta dan na naši šoli in vrtcu pripravili Tradicionalni slovenski zajtrk in obeležili dan slovenske hrane. Letos smo več pozornosti namenili kruhu saj je tudi  slogan »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Ta dan smo na naši šoli obogatili še dodatno s tradicionalnim slovenskim kosilom.

Da smo lahko danes svoj dan popestrili z ZDRAVIM ZAJTRKOM se zahvaljujemo:

Kmetiji VORŠIČ – za PODARJENO MLEKO, ki je ogrelo naše želodčke,

čebelarstvu PLOHL – za sladek okus MEDU v ustih,

kmetiji DIMITROVSKI– za sveže pečen DOMAČI KRUH,

kmetiji MEŠKO – za bogastvo vitaminov v JABOLKU in

POMURSKIM MLEKARNAM – da je lahko vse steklo gladko kot po MASLU..

Učenci drugega razreda so v goste povabili Tomaževo babico, go. Marijo Geč, ki jim je pokazala postopek priprave domačega kruha. Mmmm, kako je dišalo po šoli. To je bil zagotovo najboljši kruh, ki se je kar topil v ustih. Seveda so ga ponudili tudi drugim učencem. Učenci ostalih razredov so dan prav tako obeležili v znamenju kruha, mleka, medu in pomena lokalno pridelane hrane.

Učenci višjih razredov so obiskali kmetijo Voršič. Do nje smo se odpravili kar peš in tako poskrbeli tudi za dovolj gibanja.

Družina Voršič nas je sprejela odprtih rok. G. Albert Voršič ima na tem področju res veliko strokovnega znanja. Vsi smo ga z veseljem poslušali in si ogledali njihovo kmetijo. Spoznali smo delo na kmetiji, izvedeli kaj vse krava potrebuje, da daje kakovostno mleko, kako skrbeti za njihovo dobro počutje, kako se molze in še veliko več.

Na koncu so nas pogostili še z domačim jogurtom iz jurke, pudingom iz domačega mleka, slastnimi piškoti in sokom.

Polni vtisov in novega znanja smo se vrnili nazaj v šolske klopi. Vsi smo bili enotnega mnenja, da je za kakovostno hrano potrebno veliko dela, strokovnega znanja, tehnike in seveda tudi dobre volje.

 

(Skupno 205 obiskov, današnjih obiskov 1)